TANÚSÍTVÁNY
TANÚSÍTVÁNY
A CSC a kávéültetvénytől a kávéscsészéig tartó felügyelet révén garantálni tudja a tagjai által forgalmazott magasabb szintű keverékek minőségét.
Az egyesület alapszabálya meghatározza az egyes tagvállalatok által forgalmazott keverékek tanúsításához szükséges eljárásokat és követelményeket. A kávé előállítási ciklusának minden szakaszában történő beavatkozásból áll, kezdve a legjobb követelményekkel rendelkező ültetvények azonosításától az egyedi pörkölőcégeknél végzett ellenőrzésekig.
Egy speciális címke - fokozatosan számozva és hamisítás elleni eszközzel ellátva - igazolja, hogy a csomag, amelyre fel van téve, kizárólag minősített speciális kávét tartalmaz, amelyet az egyes tagok keverékeikben kínálnak.
Az egyesület szabályzatai tartalmazzák azoknak a követelményeknek a felsorolását, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a termelő országokból származó nyers kávé „különlegesnek” minősüljön, és így méltó legyen a CSC minőségi tanúsítvány megszerzésére.
A CSC nem vásárol kávét, de megszervezi és elvégzi a minőségének garantálásához szükséges ellenőrzéseket. Ennek érdekében számos eljárást hajtanak végre, amelyek magukban foglalják a kávé előállítási ciklusának minden szakaszát, kezdve az olyan ültetvények azonosításával, amelyek rendelkeznek a szükséges követelményekkel, egészen az egyes pörkölő üzemében végzett vizsgálatokig.
Gyártóinknak garantálniuk kell a minőség folytonosságát
Ezért a CSC által kiválasztott zöldkávé-termelőknek igazolniuk kell, hogy rendelkeznek a betakarított kávé feldolgozásához használt gépekkel, amik a CSC tanúsítvánnyal vagy ISO tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok használnak, amivel maguk exportálják a megtermelt zöld kávét. Ezenkívül a gyártóknak pozitív értékelést kell kapniuk ellenőreinktől az időszakos helyszíni ellenőrzések során.
A Műszaki Bizottság megállapítja, hogy a kávé „különleges”
A zöld kávé minden egyes eredetére vonatkozóan a Műszaki Bizottság meghatározza a CSC minőségi tanúsítvány megszerzéséhez szükséges kiválósági követelményeket, valamint meghatározza a termesztés ideális területeit és magasságait, valamint a szállítás legkedvezőbb idejét. Ezenkívül a Műszaki Bizottság ellenőrzi, hogy az egyes növényekből származó zöld kávé minősége megfelel-e a megállapított minőségi előírásoknak.
A termelőknek bizonyítaniuk kell a termés minőségét
Évente egyszer kávétermelőinknek reprezentatív mintát kell küldeniük termésükről, hogy a CSC értékelni tudja a minőségi szintet.
A kirakodáskor végzett ellenőrzés ellenőrzi a CSC tagok által megvásárolt egyes szállítmányok minőségét
Amikor egy társított pörkölő hitelesíthető kávészállítást vásárol, a CSC mintavételt végez a kirakodási műveletek során. Ezután a mintát elküldik a kóstolóknak, akik összehasonlítják az előzőleg megkóstolt termésmintával. Ha a kóstoló megerősíti, hogy a minta minősége megegyezik a reprezentatív növénymintával, a CSC a vásárolt zöld kávé mennyiségével arányos számú címkét küld a pörkölőnek.
Tehát mit jelent valójában a hitelesített különleges kávé?
„Ez azt jelenti, hogy személyesen választottuk ki azokat az ültetvényeket, amelyekből nyers kávéink származnak, és hogy évente ellenőrizzük a betakarítás minőségét a meghatározott előírások alapján. Ez azt jelenti, hogy a tagok által megvásárolt új szállítmányokat újra ellenőrzik, és magasan képzett kóstolók tesztelik. És még egyszer: ez azt jelenti, hogy a CSC ellenőrzése az egész pörkölés során folytatódik annak biztosítása érdekében, hogy a matricánkkal forgalmazott keverékeket csak tanúsított zöld kávé felhasználásával állítsák elő, és hogy a megfelelő pörkölési, keverési és csomagolási eljárásokat kövessék. "
Enrico Meschini, a CSC elnöke