Részesülj az általad  ajánlott partner vásárlásából! TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Blog

Kávé & koffein

2022.06.14 12:14
Kávé & koffein

Kávé & koffein

A kávécserje örökzöld növény. Majd százféle cserje létezik, de csak két fő típusa van, a Cofea Arabica és a Cofea Robusta. Kicsi fehér virágai csomókban fejlődnek és a jázminhoz hasonlatos illatot árasztanak. A termések a cseresznyéhez hasonlatosak, bennük 2 mag fejlődik, melyeket kávébabnak vagy zöld kávénak is neveznek.

Az arabica kávé illatos, édes és zamatos, karamelles az utóíze. Koffeintartalma 0,8 – 1,5 % és a világ teljes kávétermelésének ¾-ét teszi ki.

A robusta biztosítja a kávékeverék karakterét, erőteljes kesernyés ízét, illata nem feltűnő. Koffeintartalma magas, 1,7 -3,5 % között van, és a világ kávé termelésének ¼-ét adja. Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna krém csak megfelelő minőségű robusta-t is tartalmazó keverékből nyerhető.

A kávéban található koffein serkentő hatású, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést. Testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt; a tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét. Kutatások szerint csökkenti a depressziót. Felelőtlen fogyasztása ugyanakkor növeli a stresszt, a szívkárosodás és a csontritkulás veszélyét.
A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein így a központi idegrendszerre és az agyra élénkítő hatással van; fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja a légzést és az anyagcserét. A magas vérnyomásúaknak, a szív- és veseelégtelenségben szenvedőknek ezért óvatosan kell bánniuk a kávéval.

Egy 7 gramm őrleményből készített eszpresszó-krémkávéban kb. 0,1 gramm koffein található. Ennek az adagnak a hatása kb. 1-5 óráig tart. Az időtartam függ a szervezet egészségi szintjétől, a megszokástól, a kávé előtt és mellett fogyasztott ételek - italok összetételétől, a koffeinnel szembeni érzékenységtől. Napi 2-3 csésze kávé, ha azt megfelelő körülmények között fogyasztjuk, egészséges frissítő ital, de 1gramm koffein (kb. 10 csésze) napi elfogyasztása már izgatottságot, szédülést és rosszullétet okozhat - még az egészséges, felnőtt embernek is.
Fontos megjegyezni: a kávé nem a fáradtság megszüntetésére való, az a kávé hatásának elmúltával erősebben tér vissza és csak pihenéssel múlik el. A kávé feladata az, hogy az ébrenlét - a munka- és a szabadidő pillanatait tegye még intenzívebbé.

Árukereső.hu