Caffé italiano - avagy az olasz kávé
Caffé italiano - avagy az olasz kávé
Az olasz emberek szerint a tökéletes espresso 88–92 °C hőmérsékletű vízzel készül, a kávéfőző 9 bar nyomással préseli át a mintegy 7 gramm őrölt kávéból készült, tömörített kávépogácsán a főzetet, amiből a 25–35 milliliternyi csoda képződik a pohárban, 2-4 milliméter vastagságú, sűrű "crema" réteggel koronázva.
Íratlan szabály, hogy a tökéletes eszpresszót előmelegített csészékben kell tálalni, így lesz fogyasztáskor a kávé 70 °C körüli hőmérsékletű, a tetején hosszabb ideig megmaradó sűrű habbal.
A rövid espressot ristrettonak hívjuk, a hosszabbat lungonak. Ezekből készül a cappuccino, a macchiato, a latte macchiato és az összes többi kávéital.
Tipikus kávéitalok:
Caffé: feketekávé, hagyományosan nagyon erős, ez az, amit espresso-nak hívunk.
Caffé macchiato: szó szerint "foltos, pöttyös kávé", amelyben a "folt" a tej. Vagyis espresso kávé kevés meleg tejjel.
Caffé macchiato freddo: hideg tejjel készült, enyhén tejes kávé.
Caffé latte: tejeskávé.
Cappuccino: felgőzölt tejhabbal borított espresso.
Latte macchiato: "foltos" tej, amin a folt maga a kávé.
Caffé corretto: "javított kávé".
A feljavítás céljára valamilyen likőrt használnak, esetenként épp az olaszok népszerű alkoholos itala, a grappa kerül bele.
A kávézás olasz kultúrájához hozzátartoznak a kávézók, vagy bárok, amely az egyszerű talponállóktól a klasszikus teraszos kávéházakig a vendéglátóhelyek széles körét jelenti, s az itáliai mindennapok szerves része, az emberek jellegzetes találkozóhelye.